úterý 3. března 2015

Pečené donuty


Miluji koblížky a vše jim podobné. Má to ovšem jeden zásadní háček, jestli něco opravdu nesnáším tak je to smažení, ani ne kvůli smažení jako takovému, ale kvůli tomu zápachu přepáleného oleje. Takže koblížky, řízky, bramboráky a jim podobné, se u nás doma jedí vždy jednou za uherský rok, když chuť zvítězí nad mým odporem ke smažení.

Tento recept je pro mě vysvobození od smažení, takže odpadá i nezdravé koupání v tuku.
 Výborné donutky z trouby.
 
 Na kvásek :
  • 2 lžíce vlažného mléka 
  • 1/2 kostky droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce hladké mouky

Na donuty:

  • 1/2 hrnku vlažného mléka 
  • 2 lžíce másla
  • 1/3 hrnku cukru
  • 2 1/2 hrunku hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku

Na čokoládovou polevu: 
  • 100g čokolády ( ideálně se 40% kakaa)
  • 50g smetany 

Na skořicový toping:

  • 100g másla 
  • 1/2 hrnku cukru 
  • 1 lžička skořice

Nejdříve si připravíme kvásek. Do misky dáme vlažné mléko, droždí, mouku i cukr. Vše smísíme do hladké pasty a dáme na teplé místo vzejít kvásek. 
Do mísy od robota ( pokud máte ) dáme mouku, cukr, muškátový oříšek, sůl a promícháme. V menším kastrolku si rozpustíme v mléce máslo, necháme trochu schladnout, přidáme vajíčko a vanilkový extrakt. 
Mléčnou směs přilijeme do moučné, lehce promícháme a přidáme i vzešlý kvásek. Do robotu dáme nástavec typu hák a necháme hnětat v robotu cca 10 minut. Pokud nemáte robot, budete muset zapojit svaly a hnětat ručně. Těsto by mělo být hladké, vláčné a nemělo by se příliš lepit ( trochu může). Přendáme na pomoučněný vál ( s moukou spíš šetřete) a rozválíme na cca 2 cm tlustou placku. Vykrajujeme donuty.
 Když nemáte vykrajovátko jako já, pomerně slušně vám poslouží hrnek nebo sklenička. Ten můj má 11 cm v průměru a díru do donutů jsem dělala panákovou skleničkou, která má průměr 4 cm. 
Je lepší nejdřív vykrojit jen kolečka, přesunout na plech s pečícím papírem a teprve na plechu vykrajovat díry. Takto zpracujeme celé těsto, ze zbytků jsem udělala malé koblížky. Plechy přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě alespoň hodinu kynout. Máme doma poměrně chladno tak jsem donuty nechala kynout cca 2,5 hodiny. 

Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Pečeme 10 minut do světle zlaté barvy.

Mezitím co pečeme připravíme si čokoládovou polevu. 
Do kastrolku dáme čokoládu, smetanu a zahříváme dokud se čokoláda úplně nerozpustí .
Po upečení necháme donuty vychladnout tak, abychom je mohli vzít do ruky. Pak je potíráme čokoládovou polevou . Dáme na plech a vrátíme chvíli do trouby. Čokoláda se na povrchu ještě trochu rozpustí. Poté co donuty vyndáme z trouby můžeme sypat kokosem, oříšky nebo kousky bílé čokolády. 

Další alternativou je skořicový toping, já ho použila na zbytkové koblížky. Rozpustíme máslo, namáčíme v něm koblížky a obalujeme ve skořicovém cukru.




Žádné komentáře:

Okomentovat