neděle 15. března 2015

Rybízové muffiny s citrónovou polevou / Malinové muffiny s bazalkovou polevou



U nás doma na muffiny moc nejsme, tedy nebyli jsme. Po té co jsem upekla tyto muffiny, všichni kolem krouží a čekají na další várku. Recept je s rybízem, ale dnes jsem pekla druhou várku s malinami a výsledek je také famózní. 


Budete potřebovat na 12 muffinů:

  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku jogurtu
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce citrónové šťávy

  • 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce citrónové kůry
  • 1 a 3/4 hrnku rybízu/ malin

Na polevu:
  • 3 lžíce citrónové  šťávy
  • 1 hrnek moučkového cukru

  • Bazalkové lístky

Předehřejeme si troubu na 220 stupňů. 
Ve větší míse smícháme všechny suché ingredience a přidáme ovoce, zamícháme tak, aby se ovoce obalilo. V menší míse promícháme mokré ingredience a pořádně prošleháme. Mokrou směs přilijeme do suché a promícháme. Jen lehce, nesmíme jí přemíchat. 
Do muffinového plechu si připravíme papírové košíčky. Lžící rozdělíme těsto do připravených košíčků a dáme péct do vyhřáté trouby. 
Pečeme 5 minut při 220 stupních a pak ještě 15 minut při 190 stupních. Troubu při snižování teploty neotvíráme.
Po uplynutí času otestujeme špejlí, musí vyjít suchá, pokud tedy netrefíte ovoce.
Vyndáme a necháme lehce vychladnout, pak vyndáme muffiny z plechu na mřížku. Během toho co budou muffiny chladnout si připravíme polevu. 
Smícháme cukr a citrónovou šťávu, do konzistence, aby pomalu stékala po lžíci. Pokud chceme bazalkovou polevu, v mixéru nejdříve promixujeme bazalkové lístky s cukrem a pak přidáváme citrónovou šťávu. 
Hotovou polevou zdobíme vychladlé muffiny. 

Nechte si chutnat 

PS: nebojte se nezvyklé kombinace malin a bazalky.. ;)











Žádné komentáře:

Okomentovat