Když jsem přemýšlela, co dám návštěvě ke kávě, zachvátila mě panika ..Co upéct?! V tom nedostatku inspirace a času mě kupodivu napadlo, spojit dva recepty v jeden. 
Tento rececept vznikl tedy kombinací oblíbeného křehkého těsta a jestě oblíbenějšího, ultrajednoduchého vanilkového krému. 
Na těsto budete potřebovat:
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžíce mletých lískových ořechů
  • 1 žloutek
  • 25 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 60 g másla

Do mísy dáme mouku, oříšky, cukr a máslo. Prsty rozdrobíme máslo a vytvoříme drobenku. Přidáme žloutek, vanilkový extrakt a vypracujeme hladké těsto .
Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme vychladit na 30 minut do lednice.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů.
Připravíme si formičky na tartaletky. Mě se úžasně osvědčily ty s vyndavacím dnem.
Těsto si rozdělíme na čtyři díly a vtlačíme ho do formiček. Z pečícího papíru si vystřihneme čtverce o něco málo větší než jsou formičky, položíme na těsto a zatížíme třeba fazolemi .
Dáme do trouby a pečeme 10 minut. Poté sundáme pečící papír i s fazolemi ( nevyhazujte je, budou se hodit na příště) a pěčeme ještě cca 10-15 minut ( do světle hněda).
Vyndáme z trouby a necháme vychladnout na mřížce.

Na krém :
  • 250 ml mléka
  • 60 g cukru
  • 50 g změklého másla
  • 20 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu


Žloutky dáme do hrnce, přidáme cukr a promícháme. Přidáme mouku a opět promícháme. Do druhého hrnce nalijeme mléko, přidáme vanilkový extrakt a přivedeme k varu. Mícháme, aby se nám mléko nepřipálilo. Horkým mlékem přelijeme žloutkovou směs a za stálého míchání přivedeme k varu. Krém nám musí zhoustnout, poté ho stáhneme z ohně a necháme trochu vychladnout. Do vlažného krému zašleháme změklé máslo. 
Hotové vychladlé tartaletky ( stále ve formičkách) naplníme ještě vlažným krémem a dáme vychladit do lednice. Nakonec ozdobíme jahodami. 
Když jsem to takhle sepsala, tak se to tváří složitě, ale není a výsledek opravdu stojí za to .