neděle 1. března 2015

Tradiční kynuté koláčky


Na první pokus vzhledově poněkud nevydařené koláčky, mě po svém bleskovém zmizení přiměly upéct další várku. 
Takže tady je recept na vynikající kynuté koláčky, po kterých se jen zapráší. Jen vás varuji, budete je muset péct znovu a znovu , moje děti jsou na nich doslova závislé.


Těsto :
  • 500g hladké mouky
  • 100g cukru
  • 100g másla
  • 2 žloutky
  • Kostka droždí
  • 5g soli
  • 250 ml mléka
  • 2 lžičky citronové kůry ( sušené)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Nádivka tvarohová:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 1/2 vanilkového pudingu
  • 2 lžíce cukru
  • 2 bílky

Nádivka povidlová:
  • Povidla 
  • Případně cukr na dochucení
  • Strouhané piškoty nebo perník na zahuštění

Drobenka :

  • 60g mouky hrubé
  • 50g cukru
  • 50g másla

V míse rozetřeme droždí s cukrem, 2 lžicemi mouky a trochou mléka na řídkou kaši. Necháme vzejít kvásek. Smícháme suché ingredience . V kastrolku rozpustíme máslo , přilijeme mléko, přidáme žloutky a vanilkový extrakt. Mléčnou směs nalijeme do suché, přidáme kvásek a vypracujeme vláčné těsto . Necháme na teplém místě zdvojnásobit velikost ( cca 1 hodinu). 

Vykynuté těsto rozválíme na cca 1cm a rádlem naporcujeme na čtvercové koláčky . Doprostřed každého čtverečku pomocí např. panákové skleničky,vytlačíme důlek  na nádivku.
Rozdělíme připravenou nádivku. Nádivka by se vám neměla příliš roztékat, jinak vám z koláčků během pečení uteče. Každý čtvereček vytvarujeme tak ,že konce povytáhneme a křížem spojíme uprostřed. Po prvním nezdaru, kdy se mi koláčky během pečení otevřely a rozlezly, doporučuju před tvarováním lehce namočit růžky každého čtverečku trochou vody. Necháme ještě cca 20 minut odpočinout . Potřem vajíčkem a posypeme drobenkou .


Pekla jsem na 180 stupňů 25 minut. Prostě dozlatova :)




Žádné komentáře:

Okomentovat