Je dobré připravit si krém den předem.
- 70ml pomerančové šťávy ( z červených pomerančů)
- 4 žloutky
- 60 g cukru
- 50 g másla
- jemně strouhaná kůra z jednoho pomeranče
Pomeranče omyjeme a ostrouháme kůru, pozor strouhejte jen tu barevnou část kůry, bílá je hořká a celý krém by pokazila. Vymačkáme šťávu. Všechny ingredience dáme do ohnivzdorné misky a dáme na vodní lázeň. Mícháme a zahříváme tak dlouho dokud směs nezhoustne.
Takto připravený krém necháme vychladnout a poté ho uložíme do lednice.
Makronky
- 100g mandlové mouky ( nebo jemně mletých mandlí)
- 150g moučkového cukru
- 90 g bílků ( cca z 3 vajec)
- 50g krupicového cukru
- červené a žluté potravinářské barvivo ( použila jsem práškové Kovadovi)
Smíchejte mandlovou mouku a cukr a v mixéru promixujte, aby směs byla co nejjemnější. Přidejte práškové barvivo ( pokud máte gelové přidejte ho do ušlehaného sněhu). Pak ještě prosejte přes síto. Bílky šlehejte do pěny, přidejte krupicový cukr a šlehejte v robotu tak dlouho, až je sníh úplně pevný.
Do bílků přes síto nasypte směs mandlouvé mouky, cukru a barviva a pomalu a zlehka promíchávejte.
Připravte si zdobicí sáček s hladkou špičkou. Na 3 plechy rozprostřete pečící papír ( v rozích ho lehce přilepte makronkovou hmotou). Na papír nastříkejte kolečka o průměru cca 3 cm. Můžete si pomoct šablonou vloženou pod pečící papír. Poté s každým plechem několikrát bouchněte o stůl, nebo můžete do plechu bušit zespodu pěstí, aby makronky srovnaly tvar a dostaly se z nich vzduchové bubliny. Makronky nechte zaschnout ( aby se na makronkách utvořil tenký film a při doteku nelepily) - tento krok nepodceňujte, já to jednou udělala a všechny makronky mi popraskaly.
Předehřejte troubu na 150 stupňů a makronky pečte 10-12 minut. Nechte vychladnout.
Makronky slepujte pomerančovým krémem.
Dobrou chuť .
Žádné komentáře:
Okomentovat